Miért kell?

Mert garantált 20% adókedvezmény

2014. január 1-től az állam éves 20%, de maximum 130.000 Ft adókedvezménnyel támogatja a nyugdíjbiztosításokat. Korábbi években volt már lehetőség életbiztosításokra adókedvezményt igénybe venni, igen népszerű volt a lakosság körében. Jelenleg csak a nyugdíjbiztosításokra van ilyen kedvezmény, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy állami ösztönzéssel segítsék a lakosság ezirányú magtakarításait. Magyarul. Bár az államkasszának ez bevételkiesést jelent, de még mindig jobb, mintha 15-20 év múlva tele lenne az ország minimálnyugdíjasokkal. A kassza így is financiális nehézségekkel küzd már most is, az öngondoskodás elengedhetetlen.

Mert átlagosan 15-18 évet töltünk nyugdíjban

Az egyre hatékonyabb gyógyszerek, tudatos táplálkozás és az orvostudomány felhasználásával kitolódik az átlagos életkorunk,így egyre több időt töltünk nyugdíjban. Nagyon sok statisztika megjelent már ezzel kapcsolatban, de tény, hogy nők esetében a jelenlegi adatok alapján ez kb 78 év a férfiáknál ennél alacsonyabb. Nyilvánvalóan senki sem szeretné ezeket az éveket a megszokott életszínvonala alatt leélni, ehhez viszont nem elég az hogy elolvassuk ezeket a sorokat, cselekedni is kell.

Mert nyugdíjas években a jövedelem 2/3-a kiesik

Számít, hogy a nyugdíjas éveket napról napra élve, bizonytalanságban vagy stabil háttérrel, felkészülten tölti el, hogy ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe. Ugye Ön is látott már példát környezetében idős ember kiszolgáltatottságára? Senki sem vágyik arra, hogy eladja az ingatlanát ( amit esetleg éppen a nyugdíjbavonulása előtt fiezett ki teljesen a banknak ), mert nem tudja fenntartani és kifizetni a rezsit. Senki sem vágyik arra hogy a gyermekeire szoruljon, és adott estben kitegye a kötelező szülőtartás veszélyeinek önhibáján kívül. Senki sem vágyik nyomorogni.

Mert ez a legjobb befektetés állami garanciával

A bankbetét, vagy állampapírok és a diszkont kincstárjegyek hozama sem közelíti meg az éves 20%-ot,hiszen 1,05% a jegybanki alapkamat.

Mert az állami nyugdíjrendszer roskadozik

Tetszik vagy nem ez így van. Felesleges ebbe belekeverni a politikát és más tényezőket. A tény az, hogy társadalmunk elöregedőben van, sokkal több idősebb ember lesz az évek folyamán, mint azok száma akik adó- és járulékfizetőként belépnek a rendszerbe. Ma már a fiatalok nem 18 évesen kezdenek el dolgozni, tudjuk jól hogy ez a kor kitolódott már 5-7 évvel. Nem születik megfelelő mennyiségű gyermek, és ha ez meg is változna az elkövetkező években, minimum 25 éve kell ahhoz hogy ők befizetőként megjelenjenek. A legveszélyezetetettebb korosztály sajnos az 50-55 évesek, akik igen nagy számban vannak, és akiknek még van egy kis idejük, viszont mire nyugdíjba vonulnak, náluk lesz a legagyobb jövedelkiesés. Jó hír viszont az hogy akár még 3 évvel a nyugdíjbavonulás előtt is igényelhetik ezt a kedvezményt.A 30-40 éves korosztály annyi előnyt élvez, hogy van még idejük felkészülni és nem olyan megerőltető összeggel is biztonságban tudhatják nyugdíjas éveiket.

Mert ha adják, vegyük el

Végül is dolgozunk és adót fizetünk. A családi adókedvezményt mindenki igénybe veszi, aki tudja. Ezt miért nem? Hiszen visszadnak az adónkból? És még a nyugdíjas éveink is nagyobb biztonságban lesznek! Akkor miért is nem kezdünk hozzá? Én mindig azt mondom: amit adnak el kell venni.

Mert ez nem azonos a magánnyugdíjpénztárral

Mindig azt mondják nekem: mert majd ezt is elveszik. Fontos tisztázni: a magánnyugdíjpénztári befizetések kötelező járulék formájában kerültek befizetésre. A cél nevesített számlák létrehozása volt, de az állam megmondta fizetni kell és tetszett vagy nem a munkáltatónak kötelezően utalni kellett. Most senki nem mondja, hogy kötelező nyugdíjbiztosítást kötni, mindenki a saját nettó jövedelméből öngondoskodva vagy megteszi ezt, vagy nem. Ezáltal ez az enyém, mint a lakásbiztosításom, a bankszámlám, a TBSZ számlám vagy bármi más. Én döntöttem, akarom, csinálom.